Op zoek naar de ingrediënten

Op zoek naar de ingrediënten

Wat zit er in mijn Mars?

De producten van Mars worden gemaakt met kwaliteitsingrediënten. Mars streeft ernaar om haar producten vrij van bewaarmiddelen en kunstmatige kleur- en smaakstoffen te produceren. Een nadere kennismaking…

Suiker

Karamel

Glucosesiroop

Cacao

Cacaoboter

Tarwebloem

Melkpoeder

Lactose

Wei

Eiwit

Noten, hazelnoten

Sojalecithine

 


Suiker

Suiker wordt onttrokken aan bietensap of suikerriet en wordt vervolgens geraffineerd. Het kan ook worden gewonnen uit maïszetmeel. De term ‘suiker’ verwijst naar sucrose (tafelsuiker), de klassieke suiker die ook in fruit en honing zit. Andere soorten suikers zijn glucose en fructose.


Karamel

Karamel ontstaat door suiker met een beetje water op te warmen. Vanaf een bepaalde temperatuur barsten de suikermoleculen en vormen zij nieuwe verbindingen. De kleur, de aroma’s en de concentratie van de karamel ontwikkelen zich in functie van de temperatuur en de vorderingen van het kookproces.


Glucosesiroop

Glucosesiroop is de naam voor de suikermengeling op basis van zetmeel (meestal van maïs). Het zetmeel wordt opgesplitst in kleinere eenheden, net zoals bij de vertering. Glucosesiroop bevat suikers van verschillende omvang: glucose, maltose, maltodextrines, enz.


Cacao

Cacao wordt gewonnen uit cacaobonen, de vrucht van de cacaoboom. Cacaobonen ondergaan een gistingsproces en worden daarna gebrand en vermalen tot cacaopoeder. Traditioneel verwerkten de Azteken in de 16de eeuw cacao tot een drank. Samen met suiker vormt het het basisingrediënt voor chocolade.


Cacaoboter

Cacaoboter noemt men ‘boter’ omdat het hier om het vette deel van de cacaoboon gaat. Het wordt verkregen door de bonen uit te persen. Dit vetmengsel, half vast half vloeibaar, smelt bij 37°C. Cacaoboter wordt traditioneel gebruikt om chocolade te maken.


Tarwebloem

Tarwebloem is de bloem van tarwe. De granen worden van hun omhulsel ontdaan en vermalen. Vervolgens worden ze gezeefd om de bloem eruit te halen. Deze bloem wordt over heel de wereld gebruikt om brood en koekjes te bakken. Ze is rijk aan zetmeel, wat een van de voornaamste energiebronnen in onze voeding is.


Melkpoeder

Melkpoeder is eigenlijk hetzelfde als melk, maar dan zonder water. Het wordt verkregen door de dehydratatie van melk. Het waterpercentage van de melk wordt zo teruggebracht van 87 naar 3% voor het poeder. Melkpoeder is rijk aan eiwitten, lactose (melksuiker) en calcium.


Lactose

Lactose is melksuiker. Het gaat om een disacharide (zoals gewone suiker) bestaande uit de samenvoeging van een galactosemolecule en een glucosemolecule. Lactose heeft een veel lager suikergehalte dan suiker, maar de caloriewaarde is dezelfde (4 kcal/gram).


Wei

De term wei verwijst naar het vloeibare gedeelte dat overblijft na het stremmen van de melk. Het wordt vaak gebruikt in poedervorm, dus na de dehydratatie. Wei is rijk aan lactose, eiwitten en calcium.


Eiwit

Het woord ‘ei’ zonder meer verwijst naar een kippenei dat veelvuldig gebruikt wordt in onze voeding. Eieren zijn een uitstekende bron van eiwit. Eiwit is rijk aan albumine (proteïnen) en vetarm.


Noten, hazelnoten

Noten en hazelnoten zijn olierijke vruchten. Ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamines (vitamine E, enz.) en mineralen (vooral magnesium).


Sojalecithine

Lecithine is een emulgator die in natuurlijke vorm te vinden is in eigeel en soja. Lecithine maakt het mogelijk water en vet met elkaar te binden tot een homogeen mengsel (zoals bij mayonaise die bindt dankzij de lecithine in het eigeel).

Terug