BEWEEGTIPS VOOR KIDS

BEWEEGTIPS VOOR KIDS

Bewegen houdt lichaam en geest fit

 Vooral voor kinderen is bewegen heel belangrijk. Sport en een actief leven zijn niet alleen ideaal voor hun (fysieke) gezondheid, maar ze leren ook zichzelf kennen en inschatten. Bij het samen spelen en ravotten leggen kinderen contacten en ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden.
Al bewegend ontdekken kinderen zowel zichzelf als de wereld om hen heen.

Hieronder vind je vier beweegtips voor kids en voor een actief gezinsleven.

Veel lees- en beweegplezier!


Kinderen hebben ruimte nodig om te bewegen
Geef zelf het goede voorbeeld
Stimuleer je kind, maar zet het niet onder druk
Zoek een sport die bij je kind past

Kinderen hebben ruimte nodig om te bewegen

Bewegingsruimten zijn belangrijke sociale ontmoetingsplaatsen voor kinderen. Ze leren er dat ze uniek zijn en ze kunnen er vrij spelen en ravotten. Aangespoord door hun innerlijke drang om te bewegen, kunnen ze hier hun impulsen volgen en op elk ogenblik spontaan, vrij en ongedwongen bewegen en daardoor ook rust vinden.

Bewegingsruimten moeten daarom toegankelijk en altijd beschikbaar zijn. Ondanks beperkingen zoals het verkeer of verbodsbepalingen (verboden te voetballen!) zijn er voor alle kinderen (ook in de stad) heel wat mogelijkheden om te bewegen. Je moet ze alleen benutten.


Waar vind je ruimte om te bewegen?

In de natuur zijn er voldoende plekken om te bewegen, bijvoorbeeld in stadsparken, bossen, velden en weiden, waar kinderen op en over boomstammen kunnen klimmen, een heuvel op en af kunnen lopen of verstoppertje kunnen spelen.
Ook in woongebieden vind je vast wel verkeersluwe- of speelstraten, binnenpleinen, tuinen en muurtjes of – waarom niet op weg naar school, waar kinderen kunnen huppelen en springen of met de bal kunnen spelen.
Ook thuis kun je van de woon- of kinderkamer een bewegingsruimte maken, waar ze actieve spelletjes kunnen spelen: met de ogen dicht rond de tafel lopen of als een slang tussen stoelen kronkelen… de fantasie is onbeperkt.

Bijzonder fijn is het om samen met andere ouders plekjes voor actieve spelletjes te gaan verkennen. Plekjes die je bijvoorbeeld nog kent van toen je zelf kind was. Of kom met buren en vrienden samen en knap de tuin van je appartementsgebouw op.

Geef zelf het goede voorbeeld

Ouders zijn heel belangrijk bij de opvoeding en de ontwikkeling van hun kind. Voor kinderen zijn ze dus dé sleutel tot hun eigen bewegingsgeluk! Vooral jonge kinderen nemen volwassenen tot voorbeeld en kopiëren doelbewust hun gedrag. Volwassenen zijn mensen naar wie ze zich richten, aan wie ze zich meten, maar ook met wie ze wel eens in conflict komen.

Zelfs kleine kinderen kiezen in hun omgeving wie en wat ze willen imiteren. Daarom zijn behalve een geschikte, diverse en stimulerende omgeving – met plaatsen die aanzetten tot bewegen ook de ouders belangrijk als voorbeeld.

“Een voorbeeld van beweging zijn” is overigens heel eenvoudig en heeft niets met topsport te maken. Toon het tijdens een heel normale dag. Neem de trap in plaats van de roltrap of de lift; rijd met de fiets of ga te voet naar de winkel en laat de auto in de garage staan. Je kunt altijd met je kinderen buiten spelen en bij slecht weer wordt een wandeling in een dikke regenjas met laarzen aan misschien wel een echt avontuur…

Allemaal voorbeelden om samen op een prettige manier te bewegen. Het is tegelijk de meest efficiënte manier om je kinderen mee te geven dat bewegen ook gewoon leuk is.

Stimuleer je kind, maar zet het niet onder druk

Bewegen is plezierig! Dat is de belangrijkste boodschap die je als ouder aan je kinderen kan meegeven. Dat lukt alleen als je hen niet onder druk zet, maar ook rekening houdt met hun wensen en behoeften.

Creëer een omgeving die hen tot leren aanzet. Dat betekent concreet dat je geduldig bent en hen de tijd gunt om zelf dingen uit te proberen. Niet elk kind durft meteen tot boven in de klimtoren of op de langste glijbaan!

Alleen wanneer kinderen geen druk ondervinden en niet bang zijn, hebben ze zin om nieuwe dingen te ontdekken of om bewegingen uit te proberen. Zorg daarom voor veel verschillende stimuli (bijvoorbeeld op een avonturenspeelplein) die niet te veel maar ook niet te weinig van hen eisen. Zeg altijd "je mag" en nooit "je moet".

Ook actief spelen en interactie met andere kinderen is een sterke stimulans. Wanneer je kind vriendjes op bezoek heeft, stel dan eens een spel met veel actie voor.

En natuurlijk heb jij als ouder een belangrijke rol: als je je kinderen opvoedt en aanmoedigt tot zelfstandigheid, zullen ze heel graag bewegen. Ook later.

Zoek een sport die bij je kind past

Neem de tijd om een geschikte sport voor je kind te zoeken. Informeer bij plaatselijke verenigingen of sportfederaties naar het aanbod in uw omgeving en noteer contactadressen.

Om kinderen blijvend én met plezier te laten bewegen, is de keuze van de activiteit heel belangrijk. Neem vooraf rechtstreeks contact op met de sportvereniging en praat met de verantwoordelijke begeleiders. Zo kan je nagaan of ze je kind een stimulerende omgeving voor zijn ontwikkeling bieden.

Blijf tijdens het eerste uur van een nieuwe activiteit altijd toekijken. Zo kan je er een beter idee van vormen en samen met je kind beslissen om er al dan niet mee door te gaan.

Terug